Program våren 2021

Torsdagen den 4 februari. Mötet inställt på grund av Corona


Torsdagen den 4 mars. Mötet inställt på grund av Corona


Söndagen den 28 mars Vulkanen Frualid + stenbrott och årsmöte.
Eftersom vi undviker att träffas i klubblokalen på grund av Corona så håller vi årsmötet utomhus. Efter årsmötet visar Lennart upp förslaget till utställningslåda för 2021 som har temat kalcit och består av varierande kalcitkristaller från Hans Boths efterlämnade samling. Sedan besöker under Nils-Gunnars och Håkans ledning Öveds stenbrott (gnejs-granit) som är känt bl.a. för sina spektakulära glidytor och små diabasgångar, samt Frualid vulkan där det finns chans att hitta Ferrierite mm sedan Öveds sandstensbrott "Helvetesgraven" numera vattenfyllt. Dessa 3 lokaler ligger väldigt nära varandra.
Mötesplats: 11:00 vid Öveds kyrka. Observera att sommartid gäller. GPS: Norr 55° 41,315' Ost 13° 38,620'
Värdar: Nils-Gunnar o Håkan

Torsdagen den 1 april. Mötet inställt på grund av Corona


Torsdagen den 6 maj. Mötet inställt på grund av Corona


Söndagen den 18 april. Västanå och Svarta linjen.
Efter att studerat stenarna i stenmuren vid Näsums kyrka kör vi till den välkända geologilokalen Västanå. Efter Västanå kör vi till ”Svarta linjen” som är en smal diabasgång enbart 10-15 meter bred som sträcker sig från Olofström till Farbol i norr. Totalt finns det 45 små stenbrott längs den Svarta linjen. Här finns både ute och inomhus-museum samt en diabaskonstnär som arbetar med den lokala stenen. Den höga densiteten, den korpsvarta färgen och svårigheten att få ut stora block gjorde stenen dyrbar.
Mötesplats 10:00 vid Näsums kyrka GPS: Norr 56° 10,209' Ost 14° 29,816'
Värdar: Britt-Marie och Bengt.

Lördagen den 8 maj. Mötet inställt BR> Mötet på Botaniska är inställtt. Vi får tänka lite och se om vi kan hitta på något annat. Den 18 april träffas vi vid Näsums kyrka så förhoppningsvis kommer vi då fram till ett alternativ för den 8 maj.
Mötesplats: Inställt
Värdar: Inställt

NYINSATT: Söndagen den 9 maj. Gislövshammar
Vi var tvungna att ställa in träffen den 8 maj på Botaniska i Lund. I stället har vi bestämt att vi har exkursion söndagen den 9 maj med träff i Gislövshammar. I Gislövshammar tittar vi på hur man hugget ut kvarnstenar ur kalkstenen. Hur mycket vi ser är beroende på vattenståndet. På stranden hittar vi kanske fosforitaggregat. När vi är nöjda kör vi till en annan lokal som vi bestämmer på plats. Ett alternativ är naturreservatet Impan nära Gladsax. .
Mötesplats 10:00 vid parkeringen vid Gislövshammar GPS: Norr 55° 29,267' Ost 14° 18,837'
Värdar: Carina Boman-Bårström och Lennart Svensson

Lördagen den 19 juni. Hanö/Listerlandet.
Båten till Hanö går och bästa tid för oss är 10:00. Retur från Hanö är 16:25. Pris vuxna är 67 kr enkelresa som är sommarpris när vi åker. Kan betalas med Swish, betalkort eller kontant. Meddela sekr@geohbg.se att ni har planer på att följa med så vi vet om alla kommit till Nogersund.
Mötesplats: Senast 09:30 vid parkeringen i Nogersunds hamn helst 09:15. GPS: Norr 56° 0,323' Ost 14° 44,315'
Värdar: Britt-Marie och Bengt.

Samåkning

Bör i största utsträckning ske till exkursioner eller andra sammankomster. 

Klädsel

Ha alltid oöm klädsel på exkursionerna. Stövlar och regnkläder är bra att ha med sig i bagaget. Hjälm måste man ha på vissa platser. Hammare, mejslar och skyddsglasögon är nödvändiga, samt Matsäck.

Deltagande

Allt deltagande på våra exkursioner sker på deltagarnas egen risk.

  Föreningens logo
Geologiklubben i Helsingborg
Södra Hunnetorpsvägen 44 a, 256 62  Helsingborg
Lokal: Södra Hunnetorpsvägen 44 a (gavel)
Bankgiro: 5460-6363
E-mail: info at geohbg.se
Hemsida: www.geohbg.se

Facebook www.facebook.com/geologiklubben.hbg

Webmaster: Lennart Svensson